Info

Hieronder vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor paardrijles

- Met eigen of verzorgpaard of -pony 
Soms kan het prettig zijn om hulp te krijgen van een ervaren instructeur. Je loopt soms tegen probleempjes aan, waar je geen oplossing voor weet, bijv. als je paard niet makkelijk naar links wil en zelfs met een strakke linkerteugel toch naar rechts gaat. 

Als je leert wat je wel en vooral wat je niet moet doen, is dat 'probleempje' snel opgelost.
Ik help graag met uw eigen of verzorgpaard of -pony.

- Lessen zonder eigen paard of pony
Sinds kort geef ik les op een manege in Ermelo met goede, leuke en betrouwbare paarden en ponies. 
Voor beginners en gevorderden.
Dressuur en springen. Mogelijkheden voor privé- en groepsles.

- Privé- of groepsles
Om de kosten te delen kan het praktisch zijn om met meerdere mensen gezamenlijk te lessen. Een privéles echter garandeert u onverdeelde aandacht.

- Zitlessen aan de longe voor beginnende en gevorderde ruiters
Om een juiste onafhankelijke/bevestigde zit te krijgen zijn longelessen onontbeerlijk. Alleen op die manier leert u te 'zitten' zonder hulp van teugels en beugels en alle bewegingen van het paard, de pony moeiteloos te volgen. Dat is niet alleen nodig voor het geven van de juiste hulpen (aanwijzingen) aan paard of pony, maar ook voor uw eigen veiligheid; de teugel goed vasthouden is nooit een garantie dat u niet van het paard afvalt. De teugel te lang blijven vasthouden (eraan blijven hangen) kan juist problemen uitlokken i.p.v. voorkomen.

- Gevorderden t/m Z
Verzamelde t/m uitgestrekte gangen, zijgangen, waaronder wijken voor de kuit (de basis), schouderbinnenwaarts, appuyeren, travers en renvers, keertwending om de achterhand, contragalop en eenvoudige galopwissel.
Voor diegenen die nog niet aan bovenstaande oefeningen toe zijn: de eerste oefeningen voor het zijwaarts gaan en van daaruit verder.

- Kinderen en/of volwassenen, (ook ouderen)
Mits in goede gezondheid, een betrouwbaar leerpaard en geduld kan iedereen op elke leeftijd leren paardrijden.

- Angstige en onzekere ruiters
Door slechte ervaringen, een valpartij, een paard dat ervandoor gaat, kan het zijn dat een ruiter angstig en/of onzeker is geworden. Gevolg daarvan is dat je afwachtend gaat rijden i.p.v. de juiste opdrachten/hulpen te geven. Graag help ik u over de angst of onzekerheid heen te komen

- Dameszadel
In Nederland bestaat sinds 1979 een zeer actieve vereniging die het rijden in dameszadel stimuleert. Bent u amazone met een goede onafhankelijke zit, is uw paard goed afgericht en liefst licht aan de hulpen, dan kunt u waarschijnlijk na enige oefening zonder problemen uw paard in dameszadel rijden.
Zie ook: www.dameszadel.nl
Klik hier naar YouTube voor een filmpje met Alexandra en Tim

- Opleiding voor het ruiterbewijs 
(privé of een groep van min. 10 pers.)
Voor het Ruiterbewijs, dat in de komende jaren nodig zal zijn om in veel gebieden in Nederland buiten te rijden en in de (verre) toekomst ook verplicht zal worden in het verkeer, dient een ruiter te beschikken - naast de nodige theoretische kennis - over een goede onafhankelijke zit en een onvoorwaardelijke controle over het paard. Met theorie- en praktijklessen ook in het verkeer wordt u voorbereid op het examen.
Zie ook: www.ruiterbewijs.nl

- Wedstrijdtraining en -begeleiding
Los van het niveau van de combinatie is het zinvol om de oefeningen uit een dressuurproef goed te kennen. Bijvoorbeeld het rijden van correcte figuren kan net die paar puntjes extra opleveren.

- Verenigingen, ponyclubs en maneges
Een manege, rijvereniging of ponyclub is gebaat bij een vaste instructeur, maar zo nu en dan kan het prettig zijn een reserve (bij vakantie of ziekte) achter de hand te hebben.

- Africhten en corrigeren
Om een jong paard of verreden paard de juiste hulpen te leren is ook hier de juiste basis een eerste vereiste. Soms moet je dan een stapje terug doen om eerst de basis te bevestigen. Longeren kan daar zeker bij helpen. Het rijden van uw paard kan onderdeel van de les uitmaken.