Publicaties, filmpjes en links

 

Artikelen gepubliceerd in De Hoefslag-Junior
In 2010 is onderstaande srie over de basis van het paardrijden begonnen.
Deze serie wordt geschreven voor jeugd- en nog niet zo ervaren ruiters. 
Speciaal ook voor ruiters met een eigen of verzorgpaard of -pony, want soms is het lastig te bedenken wat je kunt doen in een uurtje zelf rijden behalve stappen, draven en galopperen. Met zelf rijden wordt bedoeld dat je geen les hebt en alleen of met andere ruiters in de bak gaat rijden. Je paard moet toch elke dag beweging hebben.
Voor meer ervaren ruiters kan het een opfrisser zijn!!
Prima als je een artikel wilt doorsturen aan ruiters die het misschien ook kunnen gebruiken.
Artikelen gepubliceerd in De Hoefslag-Junior
In 2010 is onderstaande serie over de basis van het paardrijden begonnen.

Deze serie is door mij geschreven voor jeugd- en nog niet zo ervaren ruiters. 
Speciaal ook voor ruiters met een eigen of verzorgpaard of -pony, want soms is het lastig te bedenken wat je kunt doen in een uurtje zelf rijden behalve stappen, draven en galopperen.
Met zelf rijden wordt bedoeld dat je geen les hebt en alleen of met andere ruiters in de bak gaat rijden. Je paard moet toch elke dag beweging hebben.
Voor meer ervaren ruiters kan het een opfrisser zijn!!
Prima als je een artikel wilt doorsturen aan ruiters die het misschien ook kunnen gebruiken.

Wil je onderstaande artikelen in Word ontvangen, stuur dan een mailtje.

 

Basis 18: Hoefslag nr. 43 - Junior nr. 10/2012
Onderwerp
: Het rijden van figuren - de perfecte ronde volte
Elke volte is een cirkel, dus altijd een rondje en in een rondje kun je geen rechte stukken rijden, want dan is het geen rondje meer. Hoe rijd je een perfecte volte? 
Waar kun je op richten en wat is een halve volte, een volte halve baan en een halve volte halve baan…
Klik hier voor de pdf


Basis 17. Hoefslag nr. 39 - Junior nr. 9/2012
Onderwerp: Het rijden van figuren, welke zijn er... en hoe doe je dat?
Sommige ruiters vinden – vooral als ze niet aan wedstrijden meedoen – in de bak rijden maar niks en saai. Maar je kunt juist het rijden in de bak gebruiken om je paard te oefenen en te leren goed te luisteren naar je hulpen en je aanwijzingen. Het is een stukje controle of je paard wel begrijpt wat je aan hem vraagt en wat hij moet doen. Dat is niet alleen leuk, maar ook veilig!! Het rijden van manegefiguren kan daarbij helpen, maar dan wil je natuurlijk wel weten welke dat zijn en hoe je dat kunt doen.
Klik hier voor de pdf

 

Basis 16. Hoefslag nr. 34 - Junior nr. 8/2012
Onderwerp:
Een 'groen' paard longeren
In dit alweer zestiende artikel over de BASIS van het paardrijden tips hoe je een groen of jong paard kunt leren netjes op de cirkel te lopen.
Klik hier voor de pdf

 

Basis 15. Hoefslag nr. 30 - Junior nr. 7/2012
Onderwerp: Longeren, hoe doe je dat?
In het vorige artikel heb je kunnen lezen over het waarom van longeren, en wat je daarbij nodig hebt. Als je je paard of pony aan het werk wilt zetten, loop je tegen de volgende vragen aan: hoe maak ik de longeerlijn vast en hoe ga ik verder? 
Klik hier voor de pdf


Basis 14. Hoefslag nr. 26 - Junior nr. 6/2012
Onderwerp: (Goed) longeren is leuk…!
Longeren (zeg: lonzjeeren) is je paard aan een lange lijn om je heen laten lopen waarbij je hem vertelt wat hij moet doen. Longeren is ook trainen! 
Als je je paard alleen om je heen laat lopen om zich uit te leven voordat je gaat rijden, is dat geen longeren.
Klik hier voor de pdf

 

Basis 13. Hoefslag nr. 21 - Junior nr. 5/2012
Onderwerp: Een uurtje rijden, wat ga ik doen? 
Soms is het lastig te bedenken wat je kunt doen in een uurtje zelf rijden met je eigen of verzorgpaard behalve stappen, draven en galopperen. Met zelf rijden wordt bedoeld dat je geen les hebt en alleen of met andere ruiters in de bak gaat rijden. Je paard moet toch elke dag beweging hebben. In het artikel een aantal suggesties.
Klik hier voor de pdf


Onderwerp: en… Paardrijbibbers, wat nu?
Op een brief van Alisha werd mij door de redactie gevraagd haar antwoord te geven. 
Klik hier voor de pdf

 

Basis 12. Hoefslag nr. 17 - Junior nr. 4/2012
Onderwerp: Voorwaarts en Zijwaarts (4). 
Het vierde artikel over voorwaarts en zijwaarts/been achter de singel. Heb je de voorbereidende oefeningen uit de vorige drie artikelen voldoende geoefend, zijn jij en je paard het eens wat de bedoeling is en reageert je paard voldoende op een been achter de singel, dan ben je goed voorbereid om te wijken voor het been/de kuit zoals in de (dressuur)proeven wordt gevraagd. Ook als je geen wedstrijden rijdt, zijn de beschreven oefeningen leuk en afwisselend. 
Klik hier voor de pdf

 

Basis 11. Hoefslag nr. 8 - Junior nr. 2/2012
Onderwerp:
Voorwaarts en Zijwaarts (3). 
Het derde artikel over voorwaarts en zijwaarts/been achter de singel. Meer oefeningen om je paard te leren hoe het moet reageren op een been achter de singel.  Bij de voorbereidende oefeningen voor het wijken en de zijgangen kun je tegen wat 'start'probleempjes aanlopen. In dit artikel wordt daar aandacht aan besteed. 
Klik hier voor de pdf


Basis 10. Hoefslag nr. 1 - Junior nr. 12/2011
Onderwerp:
Voorwaarts en Zijwaarts (2). 
Het tweede artikel over voorwaarts en zijwaarts/been achter de singel. Bij de voorbereidende oefeningen voor het wijken en de zijgangen kun je tegen wat 'start'probleempjes aanlopen. Ook in dit artikel wordt daar aandacht aan besteed. 
Klik hier voor de pdf

 

Basis 9. Hoefslag nr. 43 - Junior nr. 10/2011 
Onderwerp:
Voorwaarts en Zijwaarts (1). 
De eerste oefeningen om je paard of pony te leren wat een been achter de singel betekent. Been op de singel en been achter de singel geven verschillende hulpen/opdrachten. 
Klik hier voor de pdf


Basis 8. Hoefslag nr. 25 - Junior nr. 6/2011
Onderwerp: Oefeningen om niet zo snel te vallen. 
Heel simpel: bij het oefenen om niet zo snel te vallen moet je gewoon aan elke kant een been houden ;-))!! Makkelijk zelf te oefenen of in een les te gebruiken. Met dank aan Esther en de pony Robin.  
Klik hier voor de pdf


Basis 7. Hoefslag nr. 17 - Junior nr. 4/2011
Onderwerp:
Ligt je zadel goed?
Praktische tips: waar moet je op letten bij het opzadelen van je paard of pony. 
Klik hier voor de pdf

 

Basis 6. Hoefslag nr. 49 - Junior nr. 12/2010
Onderwerp:
Zit je hoofdstel goed? 
Tips en o.a. duidelijk foto's. 
Klik hier voor de pdf


Basis 5. Hoefslag nr. 38 - Junior nr. 9/2010
Onderwerp:
Als je paard aan één kant sterker is/zich vastzet. 
Dit artikel gaat over het veel voorkomende probleem dat een paard/pony één kant sterker is, zich vastzet aan de hand van de ruiter. Wat kun je WEL en vooral wat moet je NIET doen. Om het niet al te ingewikkeld te maken voor de jeugd en beginnende ruiters, hier zonder de uitleg over scheefheid, spieren, e.d. Met andere woorden in eerste instantie een beetje symptoombestrijding ;-)), die in de praktijk erg goed blijkt te werken. 
Klik hier voor de pdf


Basis 4. Hoefslag nr. 34 - Junior nr. 8/2010
Onderwerp:
Teugelgebruik
Een artikel over het gebruik van de teugels voor het maken van wendingen en voltes en voor het regelen van het tempo. Wat moet je doen en vooral wat moet je NIET doen. 
Klik hier voor de pdf


Basis 3. Hoefslag nr. 25 - Junior nr. 6/2010
Onderwerp: 
Aandrijven in stap draf en galop
Het tweede artikel over de basis van het aandrijven, nu over de verschillen tussen aandrijven in stap draf en galop. 
Klik hier voor de pdf


Basis 2. Hoefslag nr. 8  - Junior nr. 2/2010 
Onderwerp: Aandrijven
Onthoud altijd:
Kuit OP de singel betekent VOORWAARTS
Kuit ACHTER de singel betekent ZIJWAARTS.
Dus, niet je been naar achter als je paard of pony niet doorloopt, want achter de singel aandrijven betekent heel iets anders! Wil je meer weten? 
Klik hier voor de pdf 

Dus, niet je been naar achter als je paard of pony niet doorloopt, want achter de singel aandrijven betekent heel iets anders!
Klik hier voor de aanvulling op dit artikel


Basis 1. Hoefslag nr. 4 - Junior nr. 1/2010
Een praktische oplossing voor het rijden met de beugels over de hals. Zo wordt zonder beugels rijden een stuk prettiger!! Lees bij Tips de uitleg en bekijk de foto's hier. Kijk op YouTube voor een filmpje, klik hier
Klik hier voor de pdf


Iets heel anders...

Vakantieadressen

In de Auvergne
www.pradis.fr en https://www.facebook.com/monicapradis


Ook...

Een aan te bevelen adres (Narbonne-Gruissan) om paard te rijden in Zuid-Frankrijk.

Met Alexandra, een vriendin/leerling (dameszadel) ben ik in 2010 naar Gruissan (bij Narbonne) geweest om paard te rijden in La Clape, het gebied tussen Narbonne en de kust van de Middellandse Zee.  De paarden zagen er goed en gezond uit, waren allemaal erg vriendelijk en prima in de omgang. Ruggen onder het zadel waren zonder littekens. Ook voor onervaren ruiters en beginners zeer geschikt. De randonnées worden aangepast aan het niveau.  In de ritten van een uur wordt niet gegaloppeerd, bij langere ritten wel, afhankelijk van het niveau van de ruiters. We hadden twee paarden tot onze beschikking, Quieto en Juan en we zijn  heerlijk onze eigen gang gegaan. Foto's (klik hier) en het filmpje (klik hier) van het rijden zijn – op een uitzondering na – vanaf het paard met mijn iPhone gemaakt, vandaar geen superkwaliteit en lekker wiebelig. Achtergrondgeluid filmpje zijn krekels. In de bijlage (klik hier) de bewerkte plattegrond van de omgeving (met dank aan Google Maps).