Tips

De BASIS, een paar voorbeelden

RIJDEN, een paar basics: 

Regelmatig krijg ik vragen over: mijn paard is zo sterk aan één kant
Wat moet je doen als je paard niet naar links (of rechts) wil en dan heel sterk wordt. Een veel voorkomend probleem dat een paard of pony aan één kant (veel) sterker is dan aan de andere kant.
Wat moet je NIET en wat moet je wel doen.
Klik hier voor het artikel dat in september 2010 in De Hoefslag/Junior heeft gestaan.

- Wat doe je met je handen in stap en galop? 
De normale beweging van het hoofd van het paard volgen, nooit je hand vastzetten. 
In draf houdt het paard zijn hoofd stil en hoef je niet mee te bewegen. In eerste instantie, als je nog niet zo ervaren bent, kun je paard het beste in draf leren wat een weerstandbiedende of begrenzende hand is, omdat je dan niet met je hand de normale beweging van het hoofd hoeft te volgen, zoals in stap en galop.
Als je met je handen niet de normale beweging van zijn hoofd volgt, dan zal het paard minder goed en ruim stappen of galopperen. Door de beweging van zijn hoofd te 'blokkeren' blokkeer je ook de beweging van zijn benen. 

- Wat doe je met een (buiten)been achter de singel en hoe weet je of je paard dat weet? 
Heb je daar al eens over nagedacht? Of rijd je maar gewoon een beetje zijwaarts met een been naar achter zonder precies te weten... Proef op de som: halthouden, ergens in het midden, doe je rechterbeen achter de singel en geef een meer of minder sterke druk. Wat moet je paard doen? Als je paard of pony dit goed heeft geleerd zal het de achterbenen naar links verplaatsen, meer niet. Dat is een basisonderdeel van de africhting. Simpel gezegd: met je been op de singel drijf je voorwaarts en je been achter de singel drijf je zijwaarts en dat kan actief zijn (voor zijgangen) of passief (bewakend, begrenzend o.a. in wendingen en voltes).
Zie ook de artikelen onder publicaties

- Loopt je paard wel schouderbinnenwaarts of is het eigenlijk meer de achterhand buitenwaarts
Basis: met de teugels de voorhand iets naar binnen plaatsen en met het buitenbeen achter de singel ervoor waken dat de achterhand niet naar buiten uitzwaait. En... nooit binnenbeen achter de singel, daarmee drijf je de achterhand naar buiten. 


HOOFDSTEL, een paar basics:

- Zit het hoofdstel goed?
Als het bit te laag zit, dan wijken de bakstukken van het hoofd van het paard.
 
Bakstukken zijn hier te lang, het bit hangt te laag.
- Heeft het bit de juiste maat?
Als je aan een teugel trekt en het bit komt dan een stuk uit de mond, dan is het bit te groot en de werking niet optimaal.


- Zit de (gecombineerde) neusriem correct?
Zie foto's (ook op de fotopagina). Vaak zie je dat de bovenste (hoge) neusriem te laag en te los zit, waardoor het sperriempje te laag zit en de neusgaten kan afsluiten.


- Hoeven uitkrabben
Vanaf de linkerkant: linksvoor, rechtsvoor, linksachter, rechtsachter (omlopen niet nodig) Tegenwoordig zie je bijna niet meer dat een ruiter de hoeven uitkrabt vanaf de linkerkant. Voordeel is veiliger en sneller. 
 
Rijden zonder beugels, leuker en makkelijker
Als je goed en veilig wilt leren paardrijden is leren zitten en meegaan met de bewegingen van het paard zonder steun (onafhankelijk) van beugels en teugels heel er belangrijk. 
Alleen dan krijg je een bevestigde onafhankelijke zit. 

En dat leer je alleen door veel te oefenen. Probeer maar eens verschil te voelen tussen doorzitten met en zonder beugels, dan zul je merken dat je zonder beugels minder hoog uit het zadel komt en veel steviger zit.
Dat komt omdat je - eigenlijk zonder dat je het weet - bij doorzitten met beugels aan gaat steunen op je beugels en dan ga je juist meer omhoog.
Dit geldt natuurlijk ook voor de galop. Door veel te oefenen zul je op een moment merken dat je met beugels aan net zo goed kunt (door)zitten als met beugels uit. Maar ja… oefenen zonder beugels is niet zo leuk. Dat komt omdat bij het beugels over de hals kruisen er meestal een bobbel ontstaat (onder het rokje, waar de gesp van de beugelriem onder zit) waardoor je je dijbeen niet op de juiste plaats kunt/wilt houden. Omdat dat pijnlijk is, leg je been verder naar achter waardoor je verkeerd gaat zitten.

Nu is daar een simpele oplossing voor zonder dat je beugels van het zadel hoeft af te halen.
Kijk maar eens op de foto's hoe je de beugels over de hals kunt leggen en je dijbeen op zijn plaats kunt houden.

Klik hier voor de de foto's of kijk bij Foto's
* Op foto 1 zie je hoe je normaal de beugel over de hals doet.
* Op foto 2 trek je eerst de gesp een stuk naar beneden; iets meer mag ook.
* Op foto 3 vouw je de onderste riem (waar de gesp niet aan zit) schuin naar boven.
* Op foto 4 kruis je de bovenste riem erover heen en dan zie je dat het al veel platter is.
* Op foto 5 leg je het rokje er overheen en je been op zijn plaats, dan is er geen bobbel meer en het zit veeeeeeeeel lekkerder.
Dat het op de hals wat rommeliger ligt hebben de paarden en ponies eigenlijk nooit last van.
Klik hier voor het artikel uit Hoefslag nr. 4 / Hoefslag Junior nr. 1 Zo wordt rijden zonder beugels makkelijker en misschien… LEUKER!
Succes met oefenen!

Klik hier voor een filmpje op YouTube

- Hoe kun je op het paard zittend gemakkelijk aansingelen en je beugellengte aanpassen?
Tijdens het losstappen neem je de teugels in je rechterhand, doe je je linkerbeen met beugel voor het zadel (wees voorzichtig met een jong of fris paard), met je linkerhand til je het zweetblad op en pak je de eerste stoot zo vast dat je een vinger op het doorntje houdt. Trek de singel aan en zorg dat het doorntje in een gat komt. Zo ook voor de andere stoot. (Dit geldt minder voor een dressuurzadel met een korte singel. Als je lenig bent en je paard braaf, kun je ook aansingelen onder het losstappen, (zorg er dan wel voor - als je voorover buigt - dat je rechterbeen op zijn plaats blijft). Anders is halthouden of hulp vragen veiliger.


Meer volgt... 
Met gerichte paardrijles kun je veel bereiken, vooral om te begrijpen en beredeneren waarom je iets moet doen en hoe je paard daarop kan reageren kun je veel bereiken.

Stuur gerust een vraag en ik zal proberen die te beantwoorden.